Hem kendiniz hem de çevrenizdekiler için,son derece rahatsız edici olan Ağız kokusu ,aynı zamanda ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.

Nedenini bir türlü anlayamadığımız ağız kokusunun kaynağı ne olabilir?

Bunun için hastaneye gidip dişlerimizde çürük ve enfeksiyon olup olmadığını araştırırız. Çürüklere dolgu yaptırırız ancak kötü kokular yine de devam edebilir.

Daha önce adını bile duymadığınız ama milyonlarca insanın ağız kokusunun sebebi bademcik taşlarıdır.Diğer adı Tonsil taşıdır.

Bademcik taşları, bademcik keseleri içerisine saklanan ve görmekte zorlandığımız beyaz ya da sarı renkli partiküller. Bademciklerde çukur şeklinde kesecikler bulunur. Ağızdaki ölü mukaza hücreleri, burundan akan mukus bademcik taşlarını oluşturur.

Süt ve süt ürünlerini tüketen insanlarda daha fazla görülmekte çünkü buradan sağlanan kalsiyum bu partiküllerin taşlaşmasında ve keseciklere sıkışmasında etkili oluyor. Maalesef milyonlarca insan daha önce adını bile duymadığı bu taşlara sahip.
Bademcik taşı adı verilen bademcik içinde bir kitle oluştururlar. Bademcik içinde hapsolmuş dış yüzeyden görülemeyen bu birikimler bazen bir bezelye büyüklüğünde olabilir. Bu bademcik taşı birikimleri uzun kalınca Kötü koku oluştururlar.

Bazı kişilerde bu koku kusmuk ya da çürük yumurta ile benzerlik göstermektedir. Bu durumda diş fırçalama sorunu çözmez.

Bademcik taşları olup olmadığından anlamanın en iyi yolu, boğazda bademciklere bakmaktır. Çoğu zaman, görmek mümkün olmaz. Eğer bademcikler üzerinde küçük beyaz bir çıkıntı veya kabarıklık görürseniz, bademcik taşları var anlamına gelir.

Bazı kişiler tonsil taşlarını parmakları ile veya bir pamuklu çubuğu yardımıyla çıkarmaya çalışlar. Bu yarardan çok zarar verebilir. Bademcik taşlarından kurtulmak için bir diş fırçası yardımı denenebilir fakat yine, bu öğürtü yapan hoş olmayan bir işlemdir. Bir müddet sonra bademcik üzerindeki bu çukurcuklar ortadan kalkmadığı için tekrar oluşmasına neden olur. En doğrusu bir hekime danışmaktır.

İşte ağız kokusundan 12 adımda kurtulmanın yolları :

Ağız kokusu nasıl giderilirin cevabı, öncelikle diş sağlığınıza ve yediklerinize dikkat etmekten geçiyor. Peki, ağız kokusu nasıl önlenir, başka ne yapılabilir? Gelin birlikte inceleyelim…

1.Dişlerinizi ve diş etlerinizi koruyun
2.Protez ve köprüleri kontrol ettirin
3.Sakız çiğneyin
4.Asla burnunuz tıkalı uyumayın
5.Şeker tüketimini azaltın
6.Lokmaları iyi çiğneyin
7.Peynir ve tarçın tüketin
8.Diş ipi kullanın
9.Sigara içmeyin

10.Evden limon yiyerek çıkın

Ağız kokusunun sadece sabah saatlerinde yaşandığı durumlar genellikle uyku sırasında tükürük akımının azalmasından kaynaklanmaktadır. Uyku sırasında ağzın açık kalmasıyla oluşan kuruluk, bakteri ve buna bağlı olarak gaz oranının yükselmesine neden olmaktadır.

11. Daha fazla su için

Gün içinde genellikle azalan bu tür ağız kokularını gidermek için bol su içerek ağzın nemli kalması sağlanmalıdır. Ağız kuruluğuna neden olan burun eğriliği, burun eti büyüklüğü ya da alerji gibi durumlar giderilmelidir. Tükürük salgısını arttırması için limon yemek ya da şekersiz sakız çiğnemek sabahları oluşan ağız kokusunu gidermek için etkilidir.

12.Bitkisel beslenmeye özen gösterin.

 

Tepkiniz nedir?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Bayıldım
0
Emin Değilim
0
Beğenmedim
0

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorumlarınız Çok Değerli..