Yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi yiyeceklerin alışveriş sırasında kullanılan poşetlerle buzdolabına yerleştirilmesi. Alışveriş sonrası poşetlerin kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Cengiz, dışarıda poşetlere bulaşmış bir bakterinin buzdolabındaki diğer gıdalara da geçebileceğini vurguladı.

Ayrıca gıdaların kesinlikle siyah poşetlere koyulmaması gerektiğini söyleyen Cengiz, “Siyah poşetler atık plastiklerin geri dönüşümünden elde ediliyor. Zamanla siyah poşetlerin boyası akar, bu da sağlığımızı ciddi boyutlarda etkiler. Yiyeceklerin saklanmasında beyaz poşetleri veya plastik kapları tercih etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Aksoy ise poşetlerin üzerine birkaç delik açılarak meyve ve sebzelerin dayanma sürelerinin artırılacağını belirtti.

Aksoy, “Yeşil sarı sebzeler, patlıcan, karnabahar, çilek, şeftali gibi meyve ve sebzeler buzdolabında 3-7 gün tazeliklerini koruyabilir. Bu tip meyve ve sebzeleri alışverişten sonra temiz poşetlerin içine koyup, poşetlerin üzerine birkaç delik açarak bırakmak yiyeceklerin daha taze olmasını sağlar.Tabi en uygun olan şekli ise,poşetlerden çıkarıp muhafaza etmek.Özel vakumlu kaplardan satın alıp bazı besinleri bu kaplar içerisinde saklayabilirsiniz.

Eğer yiyecekler yıkanarak dolaba kaldırılacaksa mutlaka çok iyi kurutulmalı. Meyve ve sebzeler ıslak bırakılması durumunda daha çabuk çürür.” dedi.

Buzdolabında raflar arası sıcaklık farkları vardır. Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktur ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalır. Bu nedenle bakteri üremesi olabilecek ürünlerin her zaman en üste yerleştirilmesi gerekir.

En üst kata et, balık, tavuk

 İkinci rafa peynir, süt, yoğurt

daha aşağıya yemekler

ve en alta da sebzeler yerleştirilmelidir.

Gıda Mühendisi Eda Dilem Gergin, yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesinde yapılan birtakım hataların bakterilerin oluşmasına neden olduğunu dile getirdi. Yumurta gibi kirli ürünlerin buzdolabının kapaklı kısımlarına yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Gergin şöyle konuştu:

“Bazı buzdolaplarının yumurta kısımları kapaklı olmuyor. Yumurta da temiz olmadığından dolayı dolabın içinde sürekli bir mikrop oluşumuna neden oluyor. Yumurta kısımları kapaklı dolaplar tercih edilmeli. Ayrıca dolapta ağzı açık ürün bulundurulmamalı.

Buzdolabı içi kokuları : Buzdolabı içi temizliği sonrasında imkan varsa bir süre kapağını açık tutup havalanmasına izin verin. Bu işlem sonrası olası kötü kokuların pek çoğu gidecektir. Peki kötü kokular tam olarak çıkmadıysa? Bunun için önerilen ipuçlarından biri yeni çekilmiş kahveyi dolabın bir köşesine koymaktır. Böylelikle buzdolabı içindeki kötü kokuyu hapsetmiş aynı zamanda da güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.

 Yemekleri buzdolabına yerleştirirken iyice soğumuş olmalarına özen gösterin.

Tepkiniz nedir?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Bayıldım
0
Emin Değilim
0
Beğenmedim
0

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorumlarınız Çok Değerli..