Birçok Avrupa ülkesinde bu bitki yan etkisiz bir “Doğal Antidepresan” olarak kullanılıyordu. Depresyon önleyici olarak kullanılmasının nedeni, sarı kantaronun içerisindeki başta hiperisin olmak üzere ve diğer bileşikler sayesinde, beyin içerisinde sinir uyarılarının iletiminde önemli seviye artışı sağlamasından kaynaklanmaktadır.

Yöresel adları: Binbirdelik otu, kanotu, kılıçotu, koyunkıran, mayasılotu, yaraotudur.
Son zamanlarda Amerika ve Avrupa’da en çok satılan bitkidir.

Yapılan araştırmalara göre bitki birçok etken madde içermekte olup; bunlardan en önemlileri hiperisin, flavonoidler, taninler, resin ve prosiyanidinler’dir. Hiperisin beyindeki Teta dalgalarını da arttırmaktadır. Teta dalgaları normalde uyku esnasında meydana gelirler ve derin düşünce veya meditasyon, memnuniyet ve yaratıcı düşüncenin artması gibi şeylerle ilişkilidirler.

Kantaron Çayının Başlıca Faydaları

– İdrar yolu hastalıklarına karşı etkilidir.
– Uyku bozukluklarında,
– Panik atak ve depresyon tedavisinde etkilidir.
– Mide yanması halinde kantaron çayı faydalıdır.
– Kolesterol düşürücü etkisi vardır.
– Prostata karşı faydalıdır
– Hazmı kolaylaştırır.
– Yaraların iyileştirme sürecini hızlandırır.
– Romatizma, artrit ağrılarının giderilmesinde faydalıdır.

– Özellikle menopoz döneminde görülen bu tür rahatsızlıkların tedavisinde çok olumlu sonuçlar alınabilir. Hormon düzeyindeki değişikliklerin belirtilerini azaltan ve bedene yeni güçler kazandıran özellikleri sayesinde menopoz sıkıntılarına karşı sarı kantaron çayı mutlaka kullanılmalıdır.

– Uykuda idrar kaçırma da sarı kantaron çayı ile tedavi edilebilmektedir, çünkü bu rahatsızlık genelde ruhsal nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Dudak uçuğu (herpes), suçiçeği ve zona, nevralji, bel ve sırt ağrısı, kas ve eklem ağrıları da bitki çayı, tentürü ve preparatları ile tedavi edilebilir.

– Bu bitki bütün kanser türlerine iyi geldiği gibi, kadın hastalıkları, böbrek, dalak, bağırsak ve bütün iç organlardaki hastalıklara da iyi gelir. Tamir edici bir etkisi vardır.

Uyarı: Uzun süreli kantaron çayı kullanımı, güneş ışığına veya solaryuma karşı duyarlılık oluşturur. Çay içimine son verildiğinde bu duyarlılık sona erer.

Kantaron Suyunun Hazırlanışı

Yaklaşık 100 gram kantaron otu çiçeği ile 5 litre iyi suyu (çeşme suyu olmayacak) hazırlayın.

5 litre iyi su kaynamaya (fokurdamaya) başlayınca 100 gram kantoron otunu çiçeği ile birlikte bu suyun içine atın.

Yaklaşık 50 dakika yüksek ateşte, bir saat normal ateşte kaynasın.

Yaklaşık 12 saat kadar kendi kendine soğusun. Soğuyunca süzme işlemini gerçekleştirip bunları ağzı açık cam kavanozlara (Plastik şişe kullanmayın.) doldurup buzdolabına koyun. Sabah – öğle – akşam birer su bardağı aç karına içilecek.

Etkili olması için bu su içildikten sonra en az bir saat kadar hiçbir şey yenmeyecek.

Bu suyu kullanma süresi en fazla 15 gündür. 15 günü geçince hiçbir faydası görülmez.

Sivilceler İçin

Bir tutam sarı kantaron otunu 5 dakika kaynatın ve 15 dakika demlenmeye bırakın. Suyuyla posasını ayırın. Pamukla suyunu sivilceleriniz üstüne sürün. Posasını da gazlı beze sararak cildinize kompres yapın. İki günde bir bunu uygulayın. Son derece faydalı olduğunu göreceksiniz.

Kantaron yağı

Hazırlanması: Güneşli havada toplanan genç çiçekler hafifçe ezilerek şeffaf bir cam şişenin veya kavanozun boğazına yakın bölümüne kadar doldurulur. Üstüne sızma zeytinyağı eklenir ve mayalanma süreci tamamlanana kadar (3-4 gün) kapağı açık olarak güneşte bekletilir. Sonra kapağı kapatılır ve arada bir çalkalanarak 3-5 hafta güneşte bekletilir. Çok güzel bir kırmızı renk kazanan yağ iki kat tülbentten geçirilerek süzülür, çiçek posaları da sıkılır ve kantaron yağı koyu renkli şişelerde, çok sıcak olmayan ortamda saklanır. 2-3 yıl boyunca kullanılabilir.

Sarı kantaron yağı farklı şu şekilde de hazırlanabilir: 100 gr çiçek, 1000 gr ayçiçeği yağında su banyosunda (benmari usulü) ara sıra karıştırılarak 2 saat ısıtılır ve süzülür. Yağ koyu kırmızı bir renk alır. Işıksız ortamda muhafaza edilir. Bu yağ haricen kullanılır, sargı günde 4-5 defa değiştirilir.

Not: Yanık ve haşlanmalar için zeytinyağı yerine keten tohumu yağı kullanılır.

Evde Uygulayacağınız Saç Kürü

Banyodan bir saat kadar önce saçlı derinize kantaron yağı ile parmak uçlarınızla friksiyon yapın, yağı saç derisine yedirin. Bir saat sonra hafif bir şampuanla, tercihen bebe şampuanıyla yıkayın. Banyodan sonra da saç diplerinize hazırladığınız şu doğal losyonu sürün ve bırakın saç diplerinizde kalsın, kuruduktan sonra sorun olmaz.

Losyonun hazırlanışı şöyle:

– 1 tatlı kaşığı kuru ısırgan yaprağı
– 1 tatlı kaşığı kuru sarı papatya
– 1 tatlı kaşığı sarı kantaron

Büyükçe bir kupa içerisine bu bitkilerin karışımını koyun ve üzerine kaynar su boca edin, 10 dakika demleyin, ılıdıktan sonra temiz bir tülbentle süzün, losyonunuz hazır.

Saçlarınızda dökülme yanında kepeklenme de varsa bu losyona 1/ 4 oranında doğal organik elma sirkesi karıştırın ancak bu durumda losyonu banyo öncesi sürüp bir saat kadar beklettikten sonra yıkamanız gerekir. Çünkü elma sirkesi saçta pek hoş bir koku bırakmaz. Bizim önerimiz, haftanın bir günü yağ, bir günü losyon uygulamasını yapmanızdır.

Bu yöntemleri haftada birer kez uygulamanız, altta yatan sistemik bir hastalık yoksa, saç dökülmelerini durduracak, kepeklenme ve egzamayı rahatlatacaktır.

Tepkiniz nedir?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Bayıldım
2
Emin Değilim
0
Beğenmedim
0

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorumlarınız Çok Değerli..