Zengin içeriği ile, insan sağlığına büyük katkısı olan gıdaların başında gelen Yumurta, doğru saklama koşullarında muhafaza edilmelidir. Uzun zamandır iki ayrı görüşte olan uzmanların öne sundukları bir görüş,Yumurtaları buzdolabında saklamak, diğer görüş ise oda sıcaklığında muhafaza etmek. Peki ya siz yumurtaları nasıl muhafaza ediyorsunuz ve hangisi doğru.

Bristol Üniversitesi Veterinerlik Bilimleri Okulundaki  iki uzman, Dr. Rosamund Baird ve Dr Janet Corry, yumurtaları buzdolabında saklamanın ,Salmonellanın çoğalma riskini önlediği için ,en güvenli yol olduğuna katılıyor.

Daily Mail gazetesinin, Yorkshire’daki Gıda Testi Laboratuvarları’nda yaptırdığı araştırmaya göre, yumurtanın nerede saklandığının pek fazla öne

mi yok. Çünkü, iki hafta boyunca buzdolabında ve oda sıcaklığında tutulan yumurtaların bozulma oranları arasında hiçbir fark ortaya çıkmıyor.

Ülkemiz hava şartları göz önüne alındığında,özellikle sıcak şehirlerde,oda ortamında muhafaza etmek doğru olmayacaktır, saklama şartlarıyla ilgili iki farklı görüş olsa da ortak görüş, Aşırı Sıcak ve Aşırı soğukta muhafaza etmemek.

 Örneğin, market dolabından aldığımız yumurta kepini,araba bagajında uzun süre sıcakta bırakıp ,tekrardan buzdolabında yüksek soğuklukta muhafaza etmek yanlış bir uygulamadır.

Aşırı soğuk ve aşırı sıcakta bulundurmamak ,ani hava değişikliklerine maruz bırakmamak gerekiyor.

♠Yumurtayı kolisinden çıkartarak dolap rafına dizmek; yumurta üzerindeki bakterilerin dolap içinde yayılmasına neden olmaktadır.

♥Başka bir kapaklı kutuda saklanması da uygundur. Ancak yumurtayı buzdolabında saklamanın en doğru şekli; yumurtaları kendi karton kutularında dolaba koymaktadır. Yumurtanın ambalajlanmasında kullanılan kartonun bozulmaya karşı koruyucu etkisi vardır.  Bu karton kutu ayrıca dolaptaki başka kokuların yumurtaya sinmesine de engel olmaktadır.

♥Çiğ yumurta, bakteri taşır,pişirildiği takdirde ise,içi ve kabuğundaki bakteri riski ortadan kalkıyor. Ayrıca, çapraz geçişle yanına koyduğunuz diğer yiyeceklere de geçiş yapmasına olanak sağlamış olabilirsiniz,birçoğumuz buzdolabı rafında,yumurtaları dizer,yanına da yarım limonları yerleştiririz,bu yanlış uygulamadan sakınmak lazım.

Yumurtayı en sağlıklı nasıl saklamamız gerektiğini netleştirdikten sonra, nasıl pişirelim,taze bayat testi gibi ekstra yumurta bilgilerine bakalım:

♦İçi su dolu bir sürahiye veya bardağa yumurtaları yerleştirirseniz taze -bayat testini yapabilirsiniz; eğer dibe batıp yatay şekilde duruyorsa taze, yarı yatay duruyor ise 8 ile 10 gün arası, suyun üzerine çıkıyorsa Bayat anlamına geliyor.

♦Eğer yumurtaların sivri taraflarını aşağı gelecek şekilde kutuya dizerseniz,pişirdiğinizde sarısını tam ortaya almış olursunuz.

♦Peki ya,yumurtayı kırdıktan sonra taze olup olmadığını anlayabilir miyiz? Eğer sarısı dağılmıyor ise,rengi parlak sarı ise ,akı sarısından kolay ayrılmıyor ise Tazedir.

♦Yumurtaya dokunduktan sonra Mutlaka ellerinizi yıkayın.

♦Pişirme süresi ise bir diğer önemli konu,çiğ olarak tüketilmesi önerilmiyor,sindirim güçlüğü oluşturduğu gibi mikroorganizmaların bulaşma riski daha fazla oluyor.  En çok rastlanılan enfeksiyon ise, Salmonella’dır.

♦Çiğ tüketmenin zararlı olmasına ilaveten çok pişmesi de zararlı, sindirimi güçleşir ve bayat olan bir yumurtanın uzun süre pişirilmesi ile sarıdaki Demir, beyazdaki Sülfür ile birleşerek Yumurtanın sarısının etrafında Yeşil bir halka (Demir Sülfür Halkası) oluşturuyor, B vitaminlerin yok olmasına sebep oluyor, bu şekilde olan yumurtayı da tüketmemeniz gerekiyor.

Tepkiniz nedir?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Bayıldım
0
Emin Değilim
0
Beğenmedim
0

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorumlarınız Çok Değerli..