Karaciğer hasarı yıllarca kontrolsüz kalabilir ve biriken hasar sonunda tamamen başarısızlığa yol açabilir. Karaciğerinizin sağlıklı kalmak için yardımınıza ihtiyacı var. Sevindirici olan şey ise, Karaciğer yeniden canlanabilir ve oldukça esnektir. Bu, ciddi şekilde hasar gördüğünde bile çalışmaya devam edebileceği anlamına gelir.
Karaciğerin sağlıklı ve düzgün çalışmasını sağlamak için önemli uyarı işaretlerini izlemeyi öğrenmek hayati önem taşımaktadır.
Sizde de Bu 10 İşaret var ise, Karacaiğer sorunu Yaşıyor Olabilirsiniz Demektir …

Mide Kronik Şişliği

Şişmanlık her zaman, aşırı yeme sonucu olmayabilir. Karaciğer problemlerinden kaynaklanan abdominal şişlik olabilir. Birkaç aylık hamileymiş gibi göründüğünüzü hissediyorsanız, o zaman karaciğer sorununuz olabilir.

Göbek ağrısı

Sağ kaburgaların hemen altında ağrıyla yaşıyorsanız, o zaman doktorunuza bir an önce gitmelisiniz. Bu acı, karaciğer problemleri ile birlikte gelir ve o kadar yoğun olabilir ki, sadece otururken bile zorluk yaşayabilirisiniz.

Sağ Omuz Ağrısı

Karaciğer problemlerinin sonucu olarak sağ omzunuzda ağrı yaşanması da mümkündür. Bu, esas olarak karaciğerde kanser olduğunda ve bir tümör büyüdüğünde ortaya çıkar. Tümör kitle arttıkça ve yakındaki sinirlere baskı uyguladığı için. Eğer omuz ağrısı karaciğerinizle ilgiliyse, mide üzerine baskı yaparak hıçkırıklara neden olabilirsiniz.

Kusma Hissi

Vücudunuzda karaciğer yetmezken yiyecek ve sıvıları işlemesi zorlaşır. Bu, sisteminize sabit bir stresle sonuçlanır. Acı ve şişmeye ek olarak, karnınızda da rahatsızlık hissedersiniz. Sonunda, düzenli olarak kusmaya başlarsınız.

Anlam Veremediğiniz Morarmalar

Karaciğeriniz kan pıhtılaşması için gerekli proteinleri üretir. Mücadele etmeye başladığında, protein seviyesi düşer ve daha kolay çürümeye ve kanamaya başlayabilirsiniz.

Sürekli Yorgunluk Hissi

Her gün yorgun ve uyuşuk hissetmeye başladıysanız, karaciğer problemleriyle uğraşıyor olabilirsiniz. Atık karaciğerde biriktiğinde, oksijen seviyelerinin düşmesine ve her zaman yorgun hissetmenize neden olabilir.

Değişen Kişilik

Toksinler kanda biriktikçe beyine sürüklenebilirler. Konsantre etmek daha zor hale gelir. Diğer problemler,  hatırlamakta zorlanmak ve uyku alışkanlıklarındaki değişiklikleri olabilir.

İştah Değişimleri

Karaciğer mücadele ediyorsa, yiyeceklere olan ilginizi kaybedersiniz. Sonuç olarak, kilo kaybı tipik olarak ortaya çıkar. Her zamanki kadar yemek yiyorsunuz ancak kilonuz giderek azalıyorsa doktorunuza görünmelisiniz. Altta yatan problemi belirlemek önemlidir.

Sarılık

Sarılık, vücutta atık biriktiğinde ve safra pigmenti kan dolaşımına hareket ettiğinde ortaya çıkar. Gözlerinin ve cildin beyazları sarımsı bir renk alabilir. Bu durum bebeklerde sık görülür ve zamanla geçer. Yetişkinlerde, karaciğer problemlerinin ciddi bir uyarı işareti.

Şişirmiş ayak bilekleri

Şişme, midenizle de sınırlı kalmayacak. Akışkanlar da ayak bileklerinde toplanabilir. Bu şişkinlik diğer durumlardan kaynaklanabilir, bu yüzden neyin yanlış olduğunu belirlemek için test yapılmalıdır.

İshal

Karaciğer problemleri ile ilişkili ilk belirtilerden biri olan gevşek bağırsak hareketleri göz ardı edilmemelidir.

Koyu idrar

Yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri, sifonu çekmeden önce klozete bir göz atmaktır. Eğer idrarınız koyu ve dışkı normalden daha açıksa, o zaman tıbbi yardım almalısınız. Koyu idrarın birçok olası sebebi varken, karaciğer hasarı mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırılmalıdır.

Karaciğer parazit ve virüslerden zarar görebilir. Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar otoimmün karaciğer hastalıklarına yol açabilir. Bazı durumlarda, karaciğer hasarı basitçe, kan damarlarından geçer. Kanser ve malign büyüme karaciğer fonksiyonunu etkileyebilir.

Son olarak, uzun süreli alkol kötüye kullanımı, karaciğerin işlev görme yeteneğini bozabilir. Ne kadar erken teşhis edilirse ve tedaviye başlarsanız, iyileşme şansınızı arttırabilirsiniz.

Tepkiniz nedir?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Bayıldım
0
Emin Değilim
0
Beğenmedim
0

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorumlarınız Çok Değerli..